Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΡΟΜΠΑΙ "Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΔΥΣΣΕΙΑ"

 
 
Ρομπάι: «Η έξοδός σας από την κρίση θα είναι Οδύσσεια»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι μιλά στην εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ

«Εξω από τα δόντια» μίλησε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι στην εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ για την ανάγκη να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δημσοιονομικής προσαρμογής και την άμεση προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας έλαβε τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια που έχει λάβει χώρα που βρέθηκε σε δύσκολη κατάσταση και έστειλε μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι δεν μπορεί να κατηγορείται η Ευρώπη για όσα συμβαίνουν. Και αυτό καθώς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα ζούσε επί χρόνια σε μία «δανεισμένη και τεχνητή ευημερία».

Ο κ. Ρομπάι περιέγραψε μάλιστα πολύ καθαρά τους τομείς εκείνους στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της ώστε το πρόγραμμα να επιτύχει τους στόχους της. Χρειάζεται να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, να καταπολεμηθεί η διαφθορά, να γίνει αποτελεσματικότερος ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Απέκλεισε επίσης, για άλλη μία φορά, κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καθώς αυτή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξήγησε ότι ο χρόνος είναι κλειδί για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Κάθε μεταβατική περίοδος είναι δύσκολη τόνισε, αλλά σημείωσε ότι ναι μεν όλοι οι Ευρωπαίοι είναι συλλογικά υπεύθυνοι για τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης αλλά, την ίδια στιγμή, κάθε κράτος - μέλος έχει δικές της ευθύνες που πρέπει να υλοποιεί.

Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι σε πολλές χώρες η ΕΕ έχει αρνητική εικόνα, κυρίως λόγω των προγραμμάτων λιτότητας που προωθεί με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο κ. Ρομπάι τόνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να είναι δίκαια. Ωστόσο, και χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες, άφησε να εννοηθεί ότι το πολιτικό κόστος είναι μεν βαρύ αλλά αυτό δεν πρέπει να εμποδίσει τις κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.


Πηγη
"Βημα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου