Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ



Ρυθµίσεις - ανάσα για έλληνες παραγωγούς µε απλοποίηση της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων




Φαστ τρακ και στην κτηνοτροφία µε στόχο την απλοποίηση της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων ετοιµάζει η κυβέρνηση. Η υφιστάµενη γραφειοκρατία, εκτός του ότι φέρνει απελπισία στους κτηνοτρόφους που έχουν να αντιµετωπίσουν τις χαµηλές τιµές στο γάλα και τις ελληνοποιήσεις στο κρέας, συµβάλλει και στην αύξηση του εµπορικού γεωργικού ισοζυγίου, που αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.



Ενδεικτικό της οικονοµικής αιµορραγίας είναι ότι την τελευταία πενταετία οι εισαγωγές αυξάνονται κατά 43%-48,5%, µε τη µερίδα του λέοντος να ανήκει στα προϊόντα κτηνοτροφίας: στο χοιρινό η Ελλάδα εισάγει το 65% της κατανάλωσης από Γερµανία, Ολλανδία καιΓαλλίαενώ καιστοβοδινό εισάγουµε τα δύο τρίτα της ζήτησης. Την ίδια στιγµή οι έλληνες κτηνοτρόφοι, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποί τους, βρίσκονται σε απόγνωση, αφού εκτός όλων των άλλων έχουν να περιµένουν πότε θα έχουν απαρτία οι περίφηµες επιτροπές σταβλισµού – από 11εκπροσώπους διαφορετικών φορέων –, ώστε να βγει άδεια για τον στάβλο,το µαντρί ή την κτηνοτροφική εγκατάσταση.



Χαρακτηριστικό του προβλήµατος είναι ότι από τις 115.885 κτηνοτροφικές µονάδες µόλις οι 16.289 έχουν άδεια, δηλαδή περίπου το 14% σύµφωνα µε τα στοιχεία που έδωσαν όλοι οι νοµαρχίες της χώραςστο γραφείο της αρµόδιας υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένας Αποστολάκη, η οποία έλαβε τη σχετική πρωτοβουλία.



Οπως µάλιστα σηµειώνουν οι κτηνοτρόφοι, χωρίςάδεια δεν έχουν πλέον καµία πρόσβαση στα κοινοτικά κονδύλια µέσωτου “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” για τον εκσυγχρονισµό της µονάδας τους. ∆ηλαδή, τη µοναδική ευκαιρία να στραφούν προς τη βιολογική κτηνοτροφία και να εισαγάγουν την απαραίτητη τεχνολογία µε στόχονα βελτιώσουν την παραγωγή τωνπροϊόντων τους.

 
Περισσοτερα
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου