Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ





Σε ρυθμούς ανάκαμψης ο τουρισμός στην Κρήτη



Σημαντική αύξηση κρατήσεων από Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο και Σκανδιναβικές χώρες, σε σχέση με πέρσι



Ρυθμούς ανάκαμψης παρουσιάζει η τουριστική ζήτηση στην Κρήτη την εφετινή περίοδο, σύμφωνα με τις προκρατήσεις των τουριστικών οργανισμών στις μονάδες του νησιού.



Αισιόδοξος για την πορεία της θερινής περιόδου δηλώνει ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Ι. Κουράκης, επισημαίνοντας ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τις Σκανδιναβικές χώρες, σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ενώ σταθεροποιητική είναι η τάση από τη Γερμανία.



Την ίδια ώρα η Ρωσία εμφανίζει μεγάλη άνοδο, της τάξης του 30%-40%, σε απόλυτο μέγεθος ωστόσο οι Ρώσοι που επισκέπτονται το νησί είναι περίπου 135.000.



Παράλληλα περισσότερες είναι και οι χρονοθυρίδες προσαπογείωσης (slots) στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, με τα στοιχεία του Ιανουαρίου να εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 5%.



Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η Aegean πρόκειται να ενισχύσει τις πτήσεις της στο Ηράκλειο, συνδέοντας απευθείας προορισμούς του εξωτερικού.



Τα «booking positions» είναι θετικότερα από πέρυσι, σημειώνει ο κ. Ι. Οικονόμου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), ενώ επιβεβαιώνει την αύξηση στις αεροπορικές θέσεις.



Οι ξένες αγορές εμφανίζονται ενισχυμένες, με τη Μεγάλη Βρετανία να κινείται ανοδικά με ποσοστό 10%, ενώ ακολουθεί η Γερμανία με 5%. Σε ποσοστό 20% εκτιμάται η άνοδος από τη ρωσική αγορά, ενώ ικανοποιητική είναι και η κινητικότητα από τις Σκανδιναβικές χώρες, ειδικά στα Χανιά.



«Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να ξοδεύουν» σημειώνει ο κ. Οικονόμου, αιτιολογώντας τη θετική τάση που διαγράφεται για το καλοκαίρι.



Επισημαίνει όμως ότι η Τουρκία «γεμίζει πρώτη», αλλά και την ανάγκη οι επόμενοι μήνες να κυλήσουν ήρεμα για την εικόνα της χώρας, τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, αλλά και τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν από το ευρύτερο περιβάλλον, όπως η έκταση των ταραχών στη Λιβύη.



Από την άλλη επισημαίνει ότι θα πρέπει να ανέβει πολύ η αγορά για να αντισταθμιστούν οι απώλειες των δύο προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το αεροδρόμιο του Ηρακλείου κατέγραψε 1.934.551 αφίξεις το 2010, σε σύγκριση με 1.952.074 το 2009, εμφανίζοντας οριακή μείωση 0,90%. Το 2009 όμως η πτώση σε σύγκριση με το 2008 έφθασε το 9,35% (2.155.533 αφίξεις το 2008).



Αύξηση 5%-6% καταγράφεται από τις Σκανδιναβικές χώρες στα Χανιά, σύμφωνα τα στοιχεία των τουριστικών οργανισμών, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων κ. Ν. Κόρακας.

Ο ίδιος προσθέτει όμως ότι σημαντικό είναι «τι θα εισπράξουμε», υπογραμμίζοντας ότι οι τιμές είναι μειωμένες έως και 6% σε σύγκριση με το 2010 «κατ’ απαίτηση των tour operators», οι οποίοι με αφορμή την κρίση προχωρούν σε διορθώσεις τιμών.



Οι Σκανδιναβικές χώρες καλύπτουν περίπου το 75% της τουριστικής αγοράς στο νομό Χανίων, ενώ το υπόλοιπο καλύπτουν η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό από η Ρωσία.



Την ίδια ώρα η ελληνική αγορά, που ανέρχεται στο 10% του τζίρου, «έχει χαθεί τελείως», αφού τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπάρχει αρκετό διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα, καταλήγει ο κ. Κόρακας.

Εν τω μεταξύ σε πρώιμο στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα προώθησης του τουρισμού της Κρήτης στα πρότυπα του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ).



Την επιθυμία αυτή είχαν εκδηλώσει οι Ενώσεις Ξενοδόχων της Κρήτης, ωστόσο ζητούμενο αποτελεί η εξεύρεση κονδυλίων αλλά και να τεθεί ο οργανισμός υπό τη θεσμική ομπρέλα της Περιφέρειας.

Υπέρ αυτής της προοπτικής τάσσεται και ο δήμαρχος Ηρακλείου, τονίζοντας ότι η Κρήτη θα έπρεπε να προβάλλεται πιο οργανωμένα και ενιαία, παράλληλα με την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων κάθε νομού, με άξονες την ποιότητα, το περιβάλλον και τη διατροφή.






Πηγη
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου