Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΙΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ


Εικόνες και αποφάσεις ντροπής





'Εικόνες ντροπής με βυθισμένα... φορτηγά, λαμαρίνες και μπόλικο γύψο εντός της θάλασσας, αλλά και κομμάτια αμιάντου μαζί με μπάζα διάσπαρτα στην ξηρά, αντίκρισαν έκπληκτα τα μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού», που επισκέφθηκαν προχθές την περιοχή του Ορμου Στομίου στον Δήμο Κισάμου'.

Ο τίτλος και η εισαγωγή δημοσιεύματος, που έγινε στις 8 Φεβρουαρίου, στα 'Χανιώτικα νέα'. Επιβεβαιωτικές και οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι 'Φίλοι του Βυθού'.

Και όλα αυτά πού;

Εκεί, στην ευρύτερη περιοχή που ο τέως περιφερειάρχης, κ. Καρούντζος, έδωσε άδεια για τη λειτουργία λατομείου γύψου.

Κόντρα... στις προτάσεις και την ομόφωνη απόφαση του τέως Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιναχωρίου και με τη σιωπηρή ανοχή υπολοίπων παραγόντων του Νομού, ο τέως περιφερειάρχης και σημερινός γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης επιχείρησε και δυστυχώς έμμεσα επιμένει ακόμη να μεταβάλλει την περιοχή σε 'κρανίου τόπο'.

Ναι σε λατομείο γύψου στο Στόμιο, δίπλα από το Λαφονήσι. Για να δούμε, όμως, τι έλεγε και τι υπέγραψε ο κ. Καρούντζος σε αντίστοιχη περίπτωση στην περιοχή Παλαιοκάστρου του Δήμου Ιτάνου του Ν. Λασιθίου.

Εκεί ο τέως νομάρχης είχε υπογράψει απόφαση για τη λειτουργία λατομείου στην παραπάνω περιοχή.

Δεκατρείς Λασιθιώτες κάνουν προσφυγή στον τότε περιφερειάρχη κ. Καρούντζο και του ζητούν να μη λειτουργήσει το λατομείο.

Προφανώς, μετά από μελέτη και εισηγήσεις των αρμοδίων Υπηρεσιών, ο κ. Καρούντζος, στις 15 Ιανουαρίου 2010, εκδίδει απόφαση και γνωμοδοτεί ότι:

- Ο κ. νομάρχης δεν αιτιολογεί επαρκώς την απόφαση για τη λειτουργία του λατομείου.

- Δεν λαμβάνει υπόψη του τη μέχρι σήμερα επιβάρυνση της περιοχής και του οικοσυστήματος αλλά και τον σοβαρό κίνδυνο αλλοιώσεων στο φυσικό περιβάλλον, αλλοίωση, βέβαια, που έχει προκληθεί από τη μακροχρόνια -επί 28 έτη- παράνομη και ζημιογόνο λειτουργία του ίδιου λατομείου στη θέση αυτή.

- Η σκόνη που εκλύεται από το λατομείο δημιουργεί πρόβλημα ανάπτυξης στα φυτά και τελικώς ζημία στη χλωρίδα της περιοχής (που ανήκει στο δίκτυο Νatura 2000), από την οποία τρέφονται πολλά από τα ενδημικά της περιοχής (πανίδα). Ολα αυτά έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο οικοσύστημα της περιοχής.

Και για όλα αυτά στις 15 Ιανουαρίου 2010 με την υπ’ αριθμ. 1825 απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης δεν επιτρέπει τη λειτουργία του εκεί Λατομείου.

Την ίδια χρονική περίοδο αγώνας γινόταν από τον Δήμο Ιναχωρίου, το ΤΕΕ Δυτ. Κρήτης, το Λαφονήσι, το Στόμιο να κρατηθούν μακριά από κάθε μορφή 'ανάπτυξης' και λατομεία.

Ο κ. Καρούντζος έλαβε υπόψη του για την περίπτωση της Νομαρχίας Λασιθίου την αναφορά 13 ιδιωτών και στα Χανιά αγνοεί τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, του ΤΕΕ Δυτ. Κρήτης και εγκρίνει τη λειτουργία λατομείου στο Στόμιο, λες και το Λαφονήσι, η γύρω περιοχή, δεν είναι στο δίκτυο Natura και δεν διατρέχουν τους κινδύνους που επισημαίνει ο κ. Καρούντζος για την περίπτωση στον Ν. Λασιθίου.

Γιατί επισημαίνονται όλα αυτά;

Προ ημερών έγινε μια σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών τοπικών παραγόντων και του κ. Καρούντζου. Υπήρξαν απόψεις ξεκάθαρες από τους πολλούς κόντρα στην απόφαση του τέως περιφερειάρχη, αλλά και κάποια 'ναι μεν αλλά', να 'δούμε το θέμα από την αρχή' κ.λπ.

Συζητήσεις και συσκέψεις άλλες πάνω στο θέμα αυτό δεν επιτρέπονται.

Κάτι πρέπει να μείνει σ’ αυτόν τον τόπο μακριά, ανέπαφο από δραστηριότητες που μόνο την καταστροφή προοιωνίζονται.

Ενα Λαφονήσι, ένα φαράγγι της Σαμαριάς, μια Γραμπούσα και μερικές άλλες περιοχές συνθέτουν ακόμη μια ξεχωριστή, ελκυστική εικόνα του Ν. Χανίων.

Θα τα καταστρέψουμε κι αυτά;





ΑΠΟ
http://www.haniotika-nea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου