Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ ΣΤΟ Ν.Geographic

Στο N. Geographic ο δίσκος της Φαιστού


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στους Βώρους του Δήμου Φαιστού νομού Ηρακλείου, η πρώτη πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ για το δίσκο της Φαιστού, που γυρίστηκε για λογαριασμό του αμερικανικού National Geographic, με στόχο να παρουσιαστεί παγκοσμίως ο δίσκος της Φαιστού, η ανακάλυψή του στα 1908 και όλο το φάσμα των προσεγγίσεων ως προς το περιεχόμενό του.



Στη σπουδαιότητα προβολής και προώθησης του πολιτισμού του Δήμου Φαιστού, αναφέρθηκε, η δήμαρχος Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής:



«O δήμος Φαιστού έχει ένα σημαντικότατο πολιτισμικό απόθεμα, που μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό καθώς και μια κληρονομιά που έχει υποχρέωση να αναδείξει. Ο πολιτισμός μας αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο και αξιακό όχημα προόδου. Για αυτό άλλωστε και τον θέτουμε σε υψηλή προτεραιότητα».



Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο γλωσσολόγος Gareth Owens, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και τα γυρίσματα του National Geographic στην Κρήτη και την περιοχή της Φαιστού.



Ο Owens τόνισε πως αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση η αποκρυπτογράφηση του δίσκου και αναφέρθηκε διεξοδικά στις δυσκολίες της. Επίσης, εκανε αναφορές στο όνομα «Φαιστός», το οποίο απαντάται από την περίοδο κιόλας της Γραμμικής Α' γραφής.



«Πιστεύω πως η προβολή του ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα μικρό αντίδωρο για τους ανθρώπους της περιοχής που βοήθησαν την παραγωγή, αλλά και που ζουν στον τόπο που ανακαλύφθηκε ο δίσκος της Φαιστού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Owens.



Ο Owens παράλληλα ανακοίνωσε την έναρξη μιας σειράς συνεργασιών, ώστε -μαζί με το Δήμο Φαιστού- να προχωρήσουν οι διαδικασίες για μια νέα προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του δίσκου.



Πηγη "Αφτοδιοικησι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου