Σάββατο 17 Απριλίου 2010

XANIA CRETA Όνειρο είναι τα Χανιά...

ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Η ΣΤΑΚΑ
-----------------
Στην επιφανεια του προβειου γαλακτος και οταν αυτο μεινει λιγες ωρες εκτεθειμενο δημιουργειται μια κρουστα,η τσιπα.Μαζευουμε τη τσιπα απο το γαλα καθε μερα και τη φυλαμε στο ψυγειο για να μην ξυνισει.Οταν μαζεψουμε πολυ τη βαζουμε σε μια κατσαρολα και την ανακατευουμε με αλευρι και λιγο αλατι(ενα κρασοποτηρο αλευρι για καθε 1/2 τσιπα)το αφηνουμε σε σιγανη φωτια ανακατευουμε μεχρι να βγει στην επιφανεια το βουτυρο.Μαζευουμε το βουτυρο(στακοβουτυρο)και αυτο που μενει ειναι η στακα.Η στακα τρωγεται με αυγα.
Επισης η κρεατοτουρτα γινεται πολυ νοστιμη με στακα.

ΚΡΕΑΤΟΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΣΤΑΚΑ
-----------------------------------------
Υλικα:Για τη ζυμη,1 κιλο αλευρι,30γρ.μαγια μπυρας,1 κρασοποτηρο γαλα,2 αβγα,ζωμο απο το κρεας(2 φλυντζανια),1 κουταλια βουτυρο,αλατι.
Για τη γεμιση-1 κιλο κρεας ψαχνο(αρνι η κατσικι),1 κιλο μυζηθρα μαλακη,3 κουταλιες στακα,3 κουταλιες βουτυρο,αλατι,πιπερι,ριγανι,1 λεμονι.
Εκτελεση:Κοβουμε το κρεας σε μικρα κοματια.Του βαζουμε αλατι,πιπερι,ριγανη και λεμονι.Ετοιμαζουμε τη ζυμη.Διαλυουμε τη μαγια στο χλιαρο γαλα,προσθετοντας λιγο απο το αλευρι και αφηνουμε το προζυμι να φουσκωσει.Οταν φουσκωσει προσθετουμε τα υπολοιπα υλικα και τα ζυμωνουμε.Αντι για νερο βαζουμε ζωμο κρεατος.Ανοιγουμε δυο φυλλα.Λαδωνουμε το ταψι και τοποθετουμε το ενα φυλλο.Στρωνουμε το 1/3 της μυζηθρας και απο πανω βαζουμε το μισο κρεας και συνεχιζουμε βαζοντας το αλλο 1/3 απο τη μυζηθρα προσθετοντας το υπολοιπο κρεας και απο πανω την υπολοιπη μυζηθρα.Τελευταια απλωνουμε το βουτυρο και τη στακα και πανω στρωνουμε το δευτερο φυλλο πιεζοντας με τα δαχτυλα τις ακρες του για να κλεισει καλα.Αλειφουμε με αβγο χτυπημενο,πασπαλιζουμε με σησαμι και ψηνουμε την κρεατοτουρτα σε σιγανο φουρνο περιπου 2 ωρες.
Ειναι μια τελεια συνταγη που σας προτεινω
να την φτιαξετε.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΚΡΗΤΙΚΑ
---------------------------------------------------
Για τη ζυμη τους:2 κιλα αλευρι,2 φλιντζανια ελαιολαδο,2 φλιντζανια ζαχαρη,6 αβγα,1/2 φλιντζανι γαλα,50 γραμ. μαγια μπιρας.
Για τη γεμιση:2 περιπου κιλα κρητικη μυζηθρα,1 φλυντζανι ζαχαρη,3 αβγα,1 κουταλακι κανελα,σουσαμι και μισο λεμονι.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ελύτης Οδυσσέας

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ "ΧΑΙΝΗΔΕΣ"

Οταν οι Τουρκοι πηγαν στην Κρητη,απο την πρωτη μερα βρεθηκαν αντιμετωποι με επιδρομες που εκαναν οι "Χαινηδες" οι οποιοι κρυβοντουσαν στα βουνα και στα μοναστηρια.Οι Χαινηδες -απο την αραβικη λεξη hain που δηλωνει τον προδοτη,επιβουλο-ηταν νεοι και περνουσαν τη ζωη τους,οπως εξηγει ο Δετορακης,σε μια συνεχη και αγρια διαμαρτυρια.Οι Τουρκοι πολλες φορες δοκιμαζαν την αντεκδικηση τους για τα αδικηματα που ειχαν κανει εναντιον των οικογενειων τους.Αυτοι οι εκδικητες -χωρις ελεος-"τα οργανα της Νεμεσεως",εγιναν οι προδρομοι της κρητικης αντιστασης εναντιον του κατακτητη.
Αναμεσα τους εχουν καταγραφει και παπαδες,και τα κατορθωματα τους εδωσαν εμπνευση σε τραγουδια και ηρωικες αφηγησεις.

"Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"

Παρα τους πολιτικους και θρησκευτικους περιορισμους που ειχαν επιβαλει οι Βενετοι στους κατοικους της Κρητης,η Κρητη απολαμβανε εναν αερα ελευθεριας,επειδη οι Βενετοι ειχαν δωσει προτεραιοτητα στο εμποριο εναντι της θρησκειας.Το συνθημα της διακυβερνησης τους ηταν"Πρωτα ειμαστε Βενετοι και επειτα Χριστιανοι".
Ετσι η Κρητη αποτελεσε τον κατεξοχην ελληνικο γεωγραφικο χωρο δημιουργικης συναντησης της ελληνικης και δυτικης πολιτιστικης παραδοσης που οδηγησε στην αναγεννηση της τεχνης και της ελληνικης λογοτεχνιας.Γνωστο στην ιστορια ως Κρητικη Αναγεννηση.
Μεγαλος αριθμος Κρητικων συγγραφεων καλλιεργησε τη γλωσσα που μιλουσε ο λαος δηλ.την κρητικη διαλεκτο,την απαλλαξε απο ιταλικα δανεια και την κατεστησε ενα πλουσιο μεσο καλλιτεχνικης εκφρασης.Η κρητικη λογοτεχνια αρχισε να ακμαζει απο τον 15 αιωνα με διδακτικα εργα και κορυφωθηκε τον 16-17 αιωνα με μια μεγαλη ποικιλια απο θεατρικα ειδη,οπως η τραγωδια,η κωμωδια,το ποιμενικο ειδυλιο,το θρησκευτικο δραμα.
Αυτα πολλες φορες βασισμενα σε ιταλικα προτυπα,αλλα ο κ.Θ.Δημαρας παρατηρει"ποσο βαθεια ελληνικοτητα μπορεσαν να προσδωσουν οι διασκευαστες στα ξενικα τους προτυπα,ετσι που να μπορεσουν να φθασουν σε ολοτελα πρωτοτυπες,οσο για την ουσια τους δημιουργιες".
Σπουδαια ειναι την εποχη της Βενετοκρατιας και η Κρητικη Σχολη της αγιογραφιας που ανεδειξε "φουμιστους μαιστορες".Στους Κρητικους ζωγραφους αναγνωριζεται η δεξιοτεχνια στην εκτελεση των εργων και ο εκλεκτικισμος της τεχνοτροπιας τους.

Απο το βιβλιο"ΡΙΖΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ"

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Διεθνες συνεδριο θα γινει απο τις 5 εως τις 8 Μαιου στην Ορθοδοξο Ακαδημια Κρητης στο Κολυμπαρι,με θεμα "Διατηρηση και ορθη χρηση των αγριων φυτων και της βιοποικιλοτητας"

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Στην Κρητη εκτος απο τα εθιμα τα γνωστα σε ολη την Ελλαδα για το Πασχα υπαρχουν και τα εξης:Στα χωρια την Μεγαλη Πεμπτη φτιαχνουν ενα ανθρωπινο ομοιωμα απο ξυλα τον "Ιουδα"και τον περιφερουν σε ολα τα σπιτια του χωριου,τον χτυπουν για την προδοσια που εκανε.Την Μεγαλη Τεταρτη και Μεγαλη Πεμπτη σφαζουν τα αρνια και τα κατσικια.Επισης την Μ.Πεμπτη οι ανυπαντρες κοπελες μαζευουν διαφορα λουλουδια για να στολισουν τον Επιταφιο.Οι γυναικες εκτος απο το βαψιμο των κοκκινων αυγων και το ζυμωμα κουλουριων και τσουρεκιων που ειναι γνωστα σε ολους μας,φτιαχνουν την Λαμπροκουλουρα-μια μεγαλη κουλουρα που στο κεντρο της βαζουν τρια κοκκινα αυγα οσα και η Αγια Τριαδα.Ακομα φτιαχνουν καλτσουνια(τυροπιτακια με μυζηθρα η με μαλακα).
Την Μ.Παρασκευη ο Ιερεας μνημονευει μεσα στην εκκλησια πριν τη περιφορα του Επιταφιου τα ονοματα αυτων που δεν ζουν ολονων των οικογενειων.
Το Μ.Σαββατο την ωρα της Αναστασης και οταν ο Ιερεας πει το "Χριστος Ανεστη",τα παιδια βαζουν φωτια στον Ιουδα.Ακομα και αυτοι που ειναι τσακωμενοι δινουν το φιλι της Αγαπης στο προαυλιο της εκκλησιας και συμφιλιωνονται.
Παλια στην Κρητη δεν σουβλιζαν αρνι αλλα εφτιαχναν το κρεας κοκκινιστο η βραστο η οφτο.Ομως τα τελευταια χρονια εχουν αρχισει και εδω να σουβλιζουν.
--------- ------------- ------------- ----------------- ----------


ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΝΑ ΠΛΥΜΗΡΙΣΕΙ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ
ΣΥΝΑΘΡΩΠΟ ΜΑΣ-ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.