Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΡΟΥΒΑ



ΠΑΝΩ-Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΡΧΙΔΕΑ-ΤΟ "ΔΙΑΜΑΝΤΙ"ΤΟΥ ΡΟΥΒΑ.

Το φαραγγι του Ρουβα ονομαζεται και φαραγγι του Αγιου Νικολαου λογω του ομωνυμου ναου που δεσποζει στη νοτια εισοδο του.
Αποτελει το σημαντικοτερο φαραγγι του νομου Ηρακλειου αφου φιλοξενει το μεγαλυτερο πρινοδασος της Ευρωπης και σπανια ειδη ζωων και φυτων.
Φαραγγι με εντυπωσιακες εναλλαγες,αγρια ομορφια και οικολογικο ενδιαφερον.Βρισκεται στις νοτιοανατολικες παρυφες του Ψηλορειτη,πανω απο τον Ζαρο και τη Γεργερη.Στα εγκατα του φαραγγιου βρισκεται ενα πολυτιμο δασικο οικοσυστημα,μερος του οποιου ειναι και το πρινοδασος που ειναι μοναδικο.Σε ποσοστο 80%το πρινοδασος του Ρουβα εχει χαρακτηριστει καταφυγιο Αγριας Ζωης και συμπεριλαμβανεται στο δικτυο Φυση 2000(Natoura 2000).
Ο πρινος του Ρουβα ειναι δενδρυλλιο που προτιμαει τα πετρωδη ξερα εδαφη και ευδοκιμει σε ολη την Κρητη και ειναι αιωωνοβιος.
Το φαραγγι ακομα φιλοξενει και φυλλοβολα δεντρα,οπως η ενδημικη αμπελιτσια,ο ασφενδαμος και ο πλατανος.Απο τα αειθαλη δεντρα υπαρχει ο αζιλακας και το φυλλικη η λιοπρινος.
Στο φαραγγι φυτρωνουν πολλα σπανια ειδη φυτων,οπως η επιπακτιδα της Κρητης,η μαλοτηρα,το δικταμο,το κρητικο κυκλαμινο.Το πιο ξεχωριστο φυτο της περιοχης,το "διαμαντι"της ιδιαιτερης αυτης φυτοκοινωνιας,ειναι το κρητικο κεφαλανθηρο.Ειναι ενδημικο ειδος ορχιδεας που φυτρωνει σε δαση με πρινους,πευκα,σφενδαμους,και κυπαρισια.Ειναι πολυετες ποωδες φυτο και ανθιζει απο τον Μαιο ως τον Ιουνιο.Η ταξιανθια μπορει να εχει μεχρι και 24 ανθη.

Πληροφοριες απο το περιοδικο
ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου