Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Η ΣΤΑΚΑ
-----------------
Στην επιφανεια του προβειου γαλακτος και οταν αυτο μεινει λιγες ωρες εκτεθειμενο δημιουργειται μια κρουστα,η τσιπα.Μαζευουμε τη τσιπα απο το γαλα καθε μερα και τη φυλαμε στο ψυγειο για να μην ξυνισει.Οταν μαζεψουμε πολυ τη βαζουμε σε μια κατσαρολα και την ανακατευουμε με αλευρι και λιγο αλατι(ενα κρασοποτηρο αλευρι για καθε 1/2 τσιπα)το αφηνουμε σε σιγανη φωτια ανακατευουμε μεχρι να βγει στην επιφανεια το βουτυρο.Μαζευουμε το βουτυρο(στακοβουτυρο)και αυτο που μενει ειναι η στακα.Η στακα τρωγεται με αυγα.
Επισης η κρεατοτουρτα γινεται πολυ νοστιμη με στακα.

ΚΡΕΑΤΟΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΣΤΑΚΑ
-----------------------------------------
Υλικα:Για τη ζυμη,1 κιλο αλευρι,30γρ.μαγια μπυρας,1 κρασοποτηρο γαλα,2 αβγα,ζωμο απο το κρεας(2 φλυντζανια),1 κουταλια βουτυρο,αλατι.
Για τη γεμιση-1 κιλο κρεας ψαχνο(αρνι η κατσικι),1 κιλο μυζηθρα μαλακη,3 κουταλιες στακα,3 κουταλιες βουτυρο,αλατι,πιπερι,ριγανι,1 λεμονι.
Εκτελεση:Κοβουμε το κρεας σε μικρα κοματια.Του βαζουμε αλατι,πιπερι,ριγανη και λεμονι.Ετοιμαζουμε τη ζυμη.Διαλυουμε τη μαγια στο χλιαρο γαλα,προσθετοντας λιγο απο το αλευρι και αφηνουμε το προζυμι να φουσκωσει.Οταν φουσκωσει προσθετουμε τα υπολοιπα υλικα και τα ζυμωνουμε.Αντι για νερο βαζουμε ζωμο κρεατος.Ανοιγουμε δυο φυλλα.Λαδωνουμε το ταψι και τοποθετουμε το ενα φυλλο.Στρωνουμε το 1/3 της μυζηθρας και απο πανω βαζουμε το μισο κρεας και συνεχιζουμε βαζοντας το αλλο 1/3 απο τη μυζηθρα προσθετοντας το υπολοιπο κρεας και απο πανω την υπολοιπη μυζηθρα.Τελευταια απλωνουμε το βουτυρο και τη στακα και πανω στρωνουμε το δευτερο φυλλο πιεζοντας με τα δαχτυλα τις ακρες του για να κλεισει καλα.Αλειφουμε με αβγο χτυπημενο,πασπαλιζουμε με σησαμι και ψηνουμε την κρεατοτουρτα σε σιγανο φουρνο περιπου 2 ωρες.
Ειναι μια τελεια συνταγη που σας προτεινω
να την φτιαξετε.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΚΡΗΤΙΚΑ
---------------------------------------------------
Για τη ζυμη τους:2 κιλα αλευρι,2 φλιντζανια ελαιολαδο,2 φλιντζανια ζαχαρη,6 αβγα,1/2 φλιντζανι γαλα,50 γραμ. μαγια μπιρας.
Για τη γεμιση:2 περιπου κιλα κρητικη μυζηθρα,1 φλυντζανι ζαχαρη,3 αβγα,1 κουταλακι κανελα,σουσαμι και μισο λεμονι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου