Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

"Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"

Παρα τους πολιτικους και θρησκευτικους περιορισμους που ειχαν επιβαλει οι Βενετοι στους κατοικους της Κρητης,η Κρητη απολαμβανε εναν αερα ελευθεριας,επειδη οι Βενετοι ειχαν δωσει προτεραιοτητα στο εμποριο εναντι της θρησκειας.Το συνθημα της διακυβερνησης τους ηταν"Πρωτα ειμαστε Βενετοι και επειτα Χριστιανοι".
Ετσι η Κρητη αποτελεσε τον κατεξοχην ελληνικο γεωγραφικο χωρο δημιουργικης συναντησης της ελληνικης και δυτικης πολιτιστικης παραδοσης που οδηγησε στην αναγεννηση της τεχνης και της ελληνικης λογοτεχνιας.Γνωστο στην ιστορια ως Κρητικη Αναγεννηση.
Μεγαλος αριθμος Κρητικων συγγραφεων καλλιεργησε τη γλωσσα που μιλουσε ο λαος δηλ.την κρητικη διαλεκτο,την απαλλαξε απο ιταλικα δανεια και την κατεστησε ενα πλουσιο μεσο καλλιτεχνικης εκφρασης.Η κρητικη λογοτεχνια αρχισε να ακμαζει απο τον 15 αιωνα με διδακτικα εργα και κορυφωθηκε τον 16-17 αιωνα με μια μεγαλη ποικιλια απο θεατρικα ειδη,οπως η τραγωδια,η κωμωδια,το ποιμενικο ειδυλιο,το θρησκευτικο δραμα.
Αυτα πολλες φορες βασισμενα σε ιταλικα προτυπα,αλλα ο κ.Θ.Δημαρας παρατηρει"ποσο βαθεια ελληνικοτητα μπορεσαν να προσδωσουν οι διασκευαστες στα ξενικα τους προτυπα,ετσι που να μπορεσουν να φθασουν σε ολοτελα πρωτοτυπες,οσο για την ουσια τους δημιουργιες".
Σπουδαια ειναι την εποχη της Βενετοκρατιας και η Κρητικη Σχολη της αγιογραφιας που ανεδειξε "φουμιστους μαιστορες".Στους Κρητικους ζωγραφους αναγνωριζεται η δεξιοτεχνια στην εκτελεση των εργων και ο εκλεκτικισμος της τεχνοτροπιας τους.

Απο το βιβλιο"ΡΙΖΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου