Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Παραδειγμα επιβιωσης βασικων διατροφικων αρχων αποτελει η κρητικη κουζινα.Ευρηματα κυριως αρχαιολογικα,αρχαιοβοτανικα και νεωτερες συγγραφικες πηγες που βρεθηκαν απο συγγραφεις της ελληναικης,ενετοκρατικης,ρωμαικης,και βυζαντινης περιοδου αποδεικνυουν οτι για πολλα χρονια τα ιδια βασικα προιοντα συνθεταν τα κρητικα εδεσματα.
Απο τα αρχαιολογικα ευρηματα και η χρηση ορισμενων αντικειμενων που ανακαλυφθηκαν στα ανακτορα βγαζουμε συμπερασμα τι προιοντα καταναλωναν οι Κρητες πριν 4000 χρονια.
Σημαντικη διατροφη τα προιοντα της ελιας που τα χρησιμοποιουσαν και στο εμποριο.Επισης τα προιοντα της θαλασσας και το αριστης ποιοτητας κρασι τους.
Το λαδι της ελιας,τα χορτα,το ψαρι,τα λαχανικα,τα κρητικα τυρια(γραβιερα,μυζηθρα,ανθοτυρος,τυρομαλαμα),τα φρουτα,καρυδια και το κρεας ειναι μερη νοστιμης και σοφης διατροφης της κρητικης κουζινας η οποια εχει ολα τα φυσικα προιοντα που παρεχουν λιπαρα οξεα και αντιοξειδωτικες ουσιες που χρειαζομαστε και συμβαλλουν στη ζωτικοτητα του οργανισμου.
Η βρωσιμη χλωριδα του νησιου με τα αγονα βουνα,τα πετρωδη εδαφη της,οι βραχωδεις ακτες,οι πυκνοι ελαιωνες,ειναι μια απο τις πιο ενδιαφερουσες χλωριδες στον κοσμο και αποτελει μεταβατικο "τυπο"μεταξυ της χλωριδας της Ευρωπης,της Ασιας και της Αφρικης.
Η κουζινα της Κρητης ειναι προιον πειρας που κανει τις γευσεις,τις μυρωδιες,τα κρητικα εδεσματα να μενουν στους αιωνες αναλλοιωτες και η μαγειρικη της σαν βαση εχει πρωτοτυπους συνδυασμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου