Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟΚΡΙΕΣ




ΑΠΟΚΡΙΕΣ
Ειναι η περιοδος των τριων εβδομαδων πριν την Καθαρα Δευτερα και επειτα ακολουθει η νηστεια της σαρακοστης.Αποκρια σημαινει αποχη απο το κρεας.
Οι ριζες των εθιμων της Αποκριας βρισκονται στην αρχαιοτητα γυρω στο 2000 π.χ.
Στην Ελλαδα πριν τον πολεμο αλλα και πιο μετα οι αποκριες γιορταζονταν με γλεντια και κεφι παντου.Παρεες μεταμφιεσμενων κυκλοφορουσαν στους δρομους τραγουδωντας και γλεντουσαν μεχρι το πρωι.
Οπως σε ολη την Ελλαδα,και στην Κρητη ειχαν και εχουν τα εθιμα τους για τις Αποκριες.Μερικα απο αυτα -το κλεψιμο της νυφης,ο "Καντης"το μουντζουρωμα,η αναζητηση του θησαυρου που βρισκεται κρυμμενος σε καποιο σημειο της πολης(αυτο γινεται στο Ρεθυμνο).Δεν υπηρχε σπιτι αυτες τις μερες που να μην κανει καποια γιορτη αποκριατικη με μασκαραδες.
Αργοτερα επικρατησαν οι εορταστικες εκδηλωσεις με παρελασεις σε ολες τις πολεις οπου την διοργανωση των παρελασεων του καρναβαλιου τις διοργανωνουν φορεις των δημων.
Διαφορες παρελασεις για την Αποκρια καθε χρονια γινονται στην Πατρα,στην Αθηνα,στην Ξανθη,στην Πελοποννησο,σε ολα τα νησια και σε ολες τις περιοχες της Ελλαδας.
Στην Κρητη γινονται αποκριατικες εκδηλωσεις σε ολους τους νομους της και στις πολεις τους.Σημαντικο και αξιολογο καρναβαλι διοργανωνεται στο Ρεθυμνο καθε χρονο οπου προσελκυει πληθος κοσμο οχι μονο απο την Κρητη αλλα πηγαινει και κοσμος απο ολα τα μερη της χωρας ειδικα για το Ρεθυμνιοτικο καρναβαλι.Εκει αναβιωνουν εθιμα παλια.
Οι ομαδες των μεταμφιεσμενων ειναι η μια καλυτερη απο την αλλη.Η εκδηλωση αυτη συγκαταλεγεται αναμεσα στις καλυτερες αποκριατικες παρελασεις που γινονται στην Ελλαδα.
Επισης στη "νυφη του Λυβικου"την Παλαιοχωρα γινονται αποκριατικες εκδηλωσεις και παρελασεις οι οποιες κορυφονωνται με την παρελαση του βασιλια Καρναβαλου.Την Καθαρα Δευτερα διοργανωνονται εκδηλωσεις για τη σαρακοστη με πολυ γλεντι.
Καθε χρονο γινεται και στην Κισσαμο φανταστικη εκδηλωση Αποκριας η οποια εχει τελεια διοργανωση,και συγκεντρωνεται πληθος κοσμου απο τα χωρια ακομα και απο τα Χανια.

ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου